Elcykelkoll X3 MTB/XC/Urban

Elcykelkoll X3 MTB/XC/Urban

En ny intressant gren av elcykel börjar växa fram.

Det finns en poäng med dessa cyklar som gått mig förbi.

Jag har konsekvent ratat elcykel då typerna inte tilltalat mig, Intensiv stadscykling med evigt trottoardunsande/hoppande lätt terräng åkning på/parker/grusväg har ofta lett mot fram-dämpade eller cyclocross (Terräng racer). Mycket p.g TURF-mobil applikationen.

Det var i samband med att Frun skadade och senare bröt foten… tanken att få lite skjuts i rehabiliteringen ledde till ett köp    till henne en Giant mtb-inspirerad historia med Yamaha motor runt 20.000kr dock mer utrustad som en bättre hybridcykel 6.ooo-8000kr 1st Deor-växel 9lägen Skivbroms,låsbar Suntour-gaffel,mindre vanligt av förståeliga skäl är flera klingor fram.

9178370146334_1118859_sort_1_jpg
Provturer till kringliggande städerfruns lilla Giant har gett blodad tand.
GIANT
Explore E+ XC

Den är tung viktmässigt men ganska lättcyklad även utan motorassistans, snitthastigheten är det som faller mest men hem kommer du även utan batteriet laddat. Eldriften är för mig mer ett tillskott för transportsträckor.

Nytta och Nöje

Ur synvinkeln att ett aktivt liv förhöjer livskvaliteten,men du kanske inte året-runt cyklar som en grekisk gud så ger denna typ av cykel nya möjligheter för Par/familjer där 1 person har ett STORT cykelintresse men den andre parten kanske medium,eller lägre nivå.

En bra elcykel belönar dock även en god cyklists främst genom att räckvidden mångdubblas och långväga cykel-expeditioner blir med vettigt val av anpassade kläder till årstiden fullt möjliga.

I takt med att marknaden för bättre utrustade mountainbikes börjat hitta hem hos allt fler motionscyklister, verkar många etablerade märkestillverkare lägga manken till och nyheterna duggar tätt i priskategorin 20.000-50.000.

Motorerna som används verkar byggas runt Yamaha och Bosch .

Värden som verkar relevanta är vridmoment (Nm) Batterikapacitet (maH)

Utvecklingen mot Ram-monterade hyfsat hanterbara batterier i alla fall transportabla mellan cykelkällare och lägenhet. Vikten på dessa är dock ganska hög vilket resulterar i 20kg Mountainbike som är ett huvudbry att rulla/bära hem vid punktering, Reservslang o pump ett måste.

En annan erfarenhet jag gjort är… man kommer förvånansvärt långt åt ett håll och det är lätt gjort att plötsligt befinna sig 5mil ± hemifrån och konstatera att 10-20% laddning återtstår. Dessa erfarenheter har gjorts med fruns El-mountainbike dock en dam-modell och storleken medium är inte direkt optimal,

En reservdels marknad börjar ta form, även om ett Original Bosch-Batteri ligger runt 4-5.000 kr st så kommer dessa med tiden pressas ner prismässigt.

Sonderar El-MTB marknaden nu även för egen del

Tre stycken som fångat mitt intresse inledningsvis.

Premium Heldämpad

trek_powerfly-_fs_1TREK Powerfly FS7 32.000-35.000kr

Intressant test i M3 bl.a av denna TREK (PrylTidningen M3s Test)

Budget Hardtail

dirt-e-1

GIANT Dirt 1+ 27.ooo-32.000kr

Relativt ny modell med ST Raidon gaffel vilket jag är något kluven över.Men överlag vettigt utrustad,Elcykelvaruhuset har en kampanj på denna för 27.000 vilket gör den något Budgetvänligare.

HIGH END Asfaltsraket

turbo-s

Specialized TURBO S 7.000Dollar

Turbo S (Ultimat elcykel?) Separat inlägg 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s